Det var sætrene

som tok imot de første eventyrerne og turistene som ville utforske Jotunheimen og i 1898 stod hotellet ferdig. Det var mange kunstnere som lot seg inspirere av fjellnaturen. Singer, Caspari og Jorde er navn i våre gamle gjestebøker. Hindsæter ble kalt for «kunstnerhotellet» i en periode.
Fremdeles bærer kulturlandskapet preg av sæterhistorien med gamle tømmerhus, steingjerder, skigarder og beitende dyr. Fremdeles nyter vi utsikten over elven Sjoa, Stuttgonglie Naturreservat og tindene i Jotunheimen – akkurat som for over hundre år siden.

Hindsæter skal ta vare på og formidle denne kulturhistorien. Spor av denne historien finner du på rommet, på sæter-suiten, inne i fjellbiblioteket, i fjellspa og selvsagt i de gamle tømmerstuene som er våre spisestuer. Spor av naturen og kulturen finner du i maten og måten vi serverer. I råvarene. våre vin-, øl- og brennevinutvalg. I eldhus og stabbur på tunet. I 2023 har vi utgitt boka «Hindsæter – historien og sæterkjøkkenet – 12 råvarer. 45 oppskriver.» Boka kan du få kjøpt hos oss eller legge til bestillingen din, så sender vi den til deg!

Hindsæter er stolt innehaver av Olavsrosa, tildelt av Stiftelsen Norsk Kulturarv.

Karola og André med boka

Bærekraft

Beliggenheten i randsonen av nasjonalparken og midt mellom naturreservater med mange rødlistede arter forplikter. Vi er positive til mer vern av naturen og har selv valgt å ikke utvide hotellet, men valgt å fokusere på kvalitet for færre gjester. Sætrene var en gang utvidelser av gardene, og har brukt fjellets ressurser, men i et bærekraftig kretsløp. Det er ikke enkelt å komme tilbake til en sirkulær lokal økonomi. Noen tiltak er små, andre er større:

Mat og innkjøp: Kjøkkenet drives sesongbasert og henter råvarer så nær som mulig til enhver tid, helst fra Jotunheimen og dalene rundt. Vi kjøper kun hele dyr og bruker alt av dyret, som helst har gått på beite rundt oss og har hatt et godt liv. Vi kjøper ikke oppdrettslaks, kylling eller typiske stykningsdeler som filet. Alle øl, all sider og alkoholfri drikke vi serverer er produsert i Norge av små, dels lokale produsenter, vinen vi serverer er kun fra Europa.

Resirkulering: Vi sorterer alt avfall og oppfordrer våre gjester til å hjelpe oss med å bruke våre sorteringsstasjoner i hotellet. Vi jobber aktivt med å unngå matsvinn og fører daglig statistikk over dette.

Energi: Hotellet bygget småkraftverk i 2007 sammen med det lokale sagbruket. Kraftverket dekker hele energiforbruket på Hindsæter samt et par hundre husstander til i vår kommune.

Aktiviteter: Våre aktiviteter er basert på naturopplevelser med minst mulig tilrettelegging. Turstinettet vi har utviklet gjør at du kan booke lengre opphold og oppleve mange forskjellige turer rett fra hotelldøra, inn i verneområdene. Langrennsløypene blir preparert med snøskuter med minimalt drivstofforbruk. Vi har flere merkede løyper for trugegåere og fjellski som ikke prepareres.

Transport: Mange av våre gjester reiser langt og må reise med bil da kollektivtilbudet er svært begrenset. Våre pakker og vår prispolitikk skal friste til å bestille lengre opphold. Om vinteren oppfordrer vi våre ukesgjester til å reise med ferge og tog og vi tilbyr busstransport til/ fra Otta stasjon hver søndag. Vi markedsfører oss i hovedsak i Skandinavia og Nord Europa.

Vedlikehold: Ved renovering og oppussing er vi opptatt av gjenbruk. Nye møbler har for det meste blitt laget av lokale håndverkere eller kommer fra lokale produsenter. Alt treverk vi benytter kommer fra sagbruket på Randsverk, 15 km unna.

Gjesteartikler: Du skal finne meningsfull og naturlig dekorasjon med lite plast. Vi bruker økologisk såpe i dispensere. Badekåper, større håndklær og ekstra puter er tilgjengelige ved behov. Dermed hjelper du å unngå unødvendig vask, og enda viktigere: Unødvendig energikrevende transport av tungt skittentøy.